Energieprijzen rijzen de pan uit. Meer dan een half miljoen Nederlanders lijden hierdoor onder energiearmoede, bleek uit onderzoek van TNO. Zij kunnen de energierekening niet meer betalen. Daarom luidt raadslid Janneke de noodklok. “Als we in Den Haag nu niet meer doen om energiearmoede tegen te gaan en mensen in acute financiële nood te helpen, zijn straks duizenden Hagenaars de dupe,” zegt Janneke.
Hulp voor mensen in acute nood
Vooral voor mensen die komende tijd hun energiecontract moeten vernieuwen, kan de energierekening zomaar 500 euro per jaar duurder uitvallen. “Als je nu al ieder dubbeltje moet omdraaien om je huur, boodschappen en zwemles voor de kinderen te betalen, is honderden euro’s extra stookkosten niet te dragen,” aldus Janneke.
“Als je in armoede leeft kun je nu bij de gemeente wel terecht voor een eenmalige bijdrage voor een energiezuinige koelkast, maar niet voor hulp bij het betalen van je energierekening. Dat moet anders. Onder deze unieke omstandigheden moet de gemeente meer kunnen doen.” Daarom wil het raadslid dat het college kijkt of ook onverwachts hoge stookkosten vergoed kunnen worden vanuit de bijzondere bijstand. Ook zou de gemeente mensen die geldzorgen hebben en hulp zoeken, direct gratis energiebesparende maatregelen moeten aanbieden.
Ook mensen met koopwoning in de knel
Niet alleen mensen met een huurwoning worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Ook mensen met een slecht geïsoleerde koopwoning raken steeds vaker in de problemen. Al eerder riep de PvdA in het actieplan ‘Het is moeilijk groen doen als je rood staat’ uit 2019 op om subsidie voor isolatie vooraf toe te kennen in plaats van achteraf. “Als je geen duizenden euro’s aan spaargeld op de bank hebt staan, moet je juist in aanmerking kunnen komen voor subsidie. We hameren hier al langer op, maar ondanks toezeggingen van de wethouder is dit nog steeds niet geregeld,” concludeert Janneke.
Onlangs sprak het raadslid nog een bewoner die hier tegenaan liep: “Toen ze dit aankaartte bij de ambtenaar dat ze het gek vond dat ze niet vooraf subsidie kon krijgen, kreeg ze te horen dat dit ‘toch niet zomaar kan’. Terwijl dit al lang geregeld had moeten zijn!”.
Daadkrachtig plan nodig
De PvdA vraagt in schriftelijke vragen om snel maatregelen te nemen. Op langere termijn is er meer nodig, erkent Janneke: “We moeten ervoor zorgen dat woningen sneller worden verduurzaamd. Door de verhuurderheffing en het gebrek aan serieuze investeringen van het kabinet in verduurzaming en de bouw van nieuwe woningen gaat het nu te traag.”
Daarom wil de PvdA dat er een plan komt om het geld dat de gemeente zelf inzet voor verduurzaming, juist te investeren in wijken waar dat het hardst nodig is. “Wij willen dat de gemeente – net als Amsterdam heeft gedaan – een uitgebreid onderzoek doet naar in welke wijken en onder welke mensen energiearmoede het meeste speelt. Zo kunnen we gerichter een oplossing zoeken.”