Mikal Blogt: van aanpak lerarentekort tot winteropvang voor daklozen

28 juni 2021

Het was een zeer gevarieerde week. Ik wil je graag bijpraten over alles. Klik daarom vooral door naar de volledige nieuwsitems op de site.

Zo kwam ik met een actieplan  tegen het grote lerarentekort in de stad. Dit plan bevat extra mogelijkheden voor zij-instroom op de PABO en maatregelen die in Amsterdam al succes hadden: een parkeervergunning, voorrang bij huurwoningen en een grotestedenbonus voor leraren.

1 juli nationale feestdag

De vier grote steden riepen op om het slavernijverleden jaarlijks te herdenken met een nationale feestdag: wij staan hier vierkant achter. Het is goed om mensen bewust te maken van onze geschiedenis. Met een nationale feestdag geef je mensen de kans om te herdenken wat je voorouders meegemaakt hebben.

Snel samenwerking voor islamitische begraafplaats

Samir riep de PvdA-fracties Westland, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer bij elkaar. Samen eisen we van onze gemeentes snel een nauwe samenwerking voor een islamitische begraafplaats in de regio. “Wij horen nog te vaak dat overleden mensen weken in een koelcel wachten op een vlucht naar het land van herkomst of het vinden van een geschikte plek in Nederland. Dat is mensonterend en onacceptabel,” aldus Samir.

Bibliotheek in Moerwijk

Ook heeft Samir zich ingezet voor de bibliotheken in Den Haag. Hij riep op tot een volwaardige bibliotheek in Moerwijk en een nuttige bestemming voor overbodige boeken uit de centrale bibliotheek.

Statement tegen discriminatie van LHBTI’ers

Schandalig en verschrikkelijk: vorige week nam het Hongaars parlement een anti-homowet aan tegen het ‘promoten’ van homoseksualiteit en geslachtsverandering onder jongeren. Om tegenwicht te bieden, wilden veel mensen dat het stadion waar de wedstrijd werd gespeeld in regenboogkleuren verlicht zou worden. De Europese voetbalbond UEFA stak hier een stokje voor. Onbegrijpelijk, want je uitspreken tegen discriminatie van LHBTI’ers is geen politiek statement, maar hoort gewoon bij het opkomen voor basale mensenrechten. PvdA voor LHBTI-rechten

Daarom vroegen veel mensen tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk aandacht op sociale media voor de positie van LHBTI’ers. Janneke zat echter op het stadhuis maar dat hield haar niet tegen: ze nam haar regenboogvlag gewoon mee! Met andere raadsleden en de vlag ging ze op de foto en maakte ze zo een mooi statement.

Janneke voor een permanente winteropvang voor daklozen

Janneke zette zich daarnaast in voor een permanente winteropvang voor daklozen. Een meerderheid van de gemeenteraad wil al heel lang een permanente winteropvang. Nu is de noodopvang in de winter alleen open als de (gevoels)temperatuur onder nul is. “Onmenselijk en gevaarlijk,” zei Kelly, een dakloze jongere die zelf een tijd in de winter op straat heeft geslapen. Zij sprak afgelopen donderdag in tijdens de werkbespreking. “We hadden alleen een zomerslaapzak en een afdakje van aan elkaar genaaide vuilniszakken. We waren zo natgeregend en uitgeput dat we overdag ook alleen nog maar op de grond wilden blijven zitten. Ik werd verkouden en een vriend van me kreeg een longontsteking.”

Bovendien houdt deze winterkouderegeling mensen in een survivalmodus: per nacht maar weer zien of en waar je terecht kunt, als je al weet dat de opvang die nacht open is. Wij willen daklozen een plek geven waar ze tot rust kunnen komen, zorg en hulp krijgen en kunnen bouwen aan hun toekomst.

Tijdens de bespreking wilde de raad weten waarom een permanente winteropvang nog niet is gelukt, terwijl bijna iedereen het wil. Ja, het aantal daklozen stijgt hard en er is al een tekort aan gewone opvangplekken en betaalbare woningen. Maar dat ontslaat ons niet van de plicht om ervoor te zorgen dat iedereen tenminste in de winter een dak boven zijn hoofd heeft. Dit zal dit de inzet van Janneke zijn in het debat dat hierover gepland staat na de zomer.

Partijagenda

We hebben de komende tijd veel interessante (fysieke en online) bijeenkomsten gepland. Aanstaande zaterdag organiseren we de BuurtBabbel Schilderswijk waar mensen en organisaties uit de wijk laten weten en zien wat ze doen en willen voor de wijk. Kom en meld je aan! Ook organiseert Martijn digitale panelsessies over  wonen, werk en gelijke kansen en komt er een seizoensborrel aan.

Ik hoop je snel te zien op onze activiteiten!

Groet, Mikal